Radonsaneeraus Lahden alueella ja pk-seudulla

Onko meillä haitallista radonia? Olisiko radonmittaus tai radonkorjaus tarpeen?

Radon aiheuttaa keuhkosyöpää

Radon on asuntojen sisäilmassa esiintyvä näkymätön ja hajuton jalokaasu. Noin puolet suomalaisen saamasta säteilyannoksesta on peräisin huoneilman radonista. Pitkäaikainen asuminen suuressa radonpitoisuudessa lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Suomessa noin 300 henkeä saa vuosittain keuhkosyövän radonista.

Radon tulee maaperästä

Maaperän huokosissa oleva radonpitoinen ilma on hyvin radonpitoista. Ilma tunkeutuu asuntoon talon alapohjassa olevien rakojen kautta asunnon alipaineisuuden takia. Maaperän lisäksi radonia erittyy myös talon alla olevasta kalliosta ja täytemaasta, sekä peruslaatan ja kantavien rakenteiden mineraalipohjaisista materiaaleista, kuten betonista ja kevytbetonista. Myös radonpitoinen porakaivovesi voi olla radonin lähde. 

Maaperän uraanipitoisuus, karkeus ja läpäisevyys vaikuttavat asunnon radonpitoisuuteen. Suurimmat pitoisuudet esiintyvät eteläisen Suomen alueella, esimerkiksi Lahden seudulla ja Kymenlaaksossa. Radonia esiintyy eniten 1960-80-luvuilla sora- ja hiekkaharjuille rakennetuissa rivi- ja omakotitaloissa.

Kuinka radonsaneeraus tehdään?

Kotisi radonpitoisuus selviää vain mittaamalla. Paras aika sen tekemiseen on talvella. Pikamittauksella tulos selviää jo muutamassa päivässä. Radonsaneeraus on varsin yksinkertainen toteuttaa. Rakenteita ei tarvitse remontissa rikkoa ja urakka on ohi muutamassa päivässä.

Radonin poistojärjestelmä asennetaan useimmiten rakennuksen ulkopuolelle. Radonpitoinen ilma johdetaan edelleen rakennuksesta poispäin ulkoilmaan. Näkyviin saneerauksesta jää vain kansisto sekä tuuletuspaalu.

Koko pihan mylläämistä ei tarvitse pelätä. Vanhoilta pihoilta saatetaan joutua siirtämään jonkin verran istutuksia. Jos pihalla kaivetaan esimerkiksi salaoja- tai sadevesiremontin vuoksi muutenkin, radonsaneeraus kannattaa tietysti tehdä samalla kertaa.

radonsaneeraus

Koko homma ammattilaisen takuutyönä

Kepe Oy on STUK Säteilyturvakeskuksen kouluttama radonkorjausyritys, joka tekee vuosittain satoja radonmittauksia ja kymmeniä radonsaneerauksia. Olemme Päijät-Hämeessä ja pääkaupunkiseudulla ainoa ammattilainen, joka tekee radonsaneeraukset luotettavilla Uponor-radonjärjestelmillä. Annamme radonsaneerauksen onnistumiselle takuun ensimmäisenä Suomessa!

Uponor Koti – remontoijan palvelut

Kauttamme saat radonsaneerauksen avaimet käteen -palveluna sisältäen kaiken radonmittauksista ja saneerauksen suunnittelusta toteutukseen ja jälkimittauksiin. Tutustu laajaan, Uponor Koti -remontoijan palvelusisältöön kotisivuillamme.

Mittauta talvella ja toteuta onnistunut radonremontti!